Georges Mathieu

(1921-2012)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

« Vrijheid is leegte » Georges Mathieu

Na een opleiding in literatuur, recht en filosofie aan de universiteit van Lille, begon Georges Mathieu (1921, Boulogne-sur-Mer – 2012, Boulogne-Billancourt) in 1942 met schilderen.

In 1947 stond hij aan de basis, samen met Jean José Marchand, van de expressie « lyrische abstractie ». Hij publiceert verschillende manifesten over deze beweging. Snelheid, de weigering van referenties en extatische gemoedstoestand staat voorop in zijn ogen.

Zijn werken onderscheiden zich door kalligrafie en bepaalde ritmische kwaliteit, zodat Malraux hem een « Westerse kalligraaf » zal noemen. In 1950 maakte hij zijn eerste Tachist-schilderijen en begon hij zich te associëren met zijn schilderstitels, geïnspireerd op de geschiedenis van Frankrijk.

Vanaf 1980 verliet hij de centrale figuur ten gunste van een breder palet.

Parallel aan zijn plastische activiteit bezet hij van 1953 tot 1963 de functie van hoofdredacteur van de United States Lines Paris Review. De kunstenaar is ook bekend als een theoreticus, bijvoorbeeld dankzij zijn essay ‘Beyond Tachism’, gepubliceerd in 1963.

In 2012 stierf hij op 91-jarige leeftijd.

OPENBARE COLLECTIES

OPENBARE COLLECTIES

Contemporary Art Museum, Montreal
National Gallery, Ottawa
Musée d’Art Moderne, Paris
Modern Art Gallery, Rome
Museum of Modern Art, Tokyo
Tate Gallery, London
The Art Institute, Chicago
Museum of Fine Arts, Houston
Museum of Modern Art, New York
The Salomon R. Guggenheim Museum, New York

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.