fbpx

Jean Miotte

(1926-2016)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

Jean Miotte (1926-2016) raakte betrokken bij non-figuratie in 1950, toen gebarenabstractie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ontstond als een hedendaagse en relevante artistieke taal. Hij wordt al heel vroeg erkend als een belangrijk lid van « L’Art Informel » en staat ook zo dicht mogelijk bij « L’Abstraction Lyrique ».

De term “informele kunst” werd bedacht door de Franse kunstcriticus, Michel Tapié in 1951 om een vormloze kunst aan te wijzen. De ontkenning van de traditionele vorm, een radicale breuk met gevestigde opvattingen over orde en compositie, vond natuurlijk zijn plaats in de naoorlogse Europese culturele omgeving.

De groep « Informele kunst » zal onder meer kunstenaars als Hans Hartung, Jackson Pollock, Jean Fautrier, Jean Dubuffet, Jean-Paul Riopelle, Georges Mathieu en Henri Michaux samenbrengen.

Jean Miotte heeft een gedurfde kalligrafische vocabulaire ontwikkeld : de sprongen, vloeistofstralen en bogen van de schilderkunst roepen zowel het bewegende lichaam op als tegelijkertijd de lichamelijkheid ontkennen.

Voor Jean Miotte was het streven van deze abstracte gebarentaal om een brug te slaan tussen culturen, om geografische en nationale barrières te overwinnen om een echt universele taal te vormen, van het allergrootste belang.

Fundamentele tegenstelling van kleuren, helderheid van lijn, vitaliteit van picturaal schrijven, transparantie en lichtheid zijn de kenmerken van zijn werk.

OPENBARE COLLECTIES

OPENBARE COLLECTIES

The Solomon R. Guggenheim Museum, New York
The Museum of Modern Art, New York
The Chelsea Art Museum, New York
Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Paris
Bibliothèque Nationale, Paris
Musée d’Art Contemporain, Dunkerque
Opéra National Paris-Bastille
Museum Ludwig, Cologne
SMPK, Kupferstichkabinett, Berlin
Staatsgalerie Moderner Kunst, Munich
Saarlandmuseum, Moderne Galerie, Saarbrucken
Museum am Ostwall, Dortmund
Staats-und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky, Hamburg
Museo de Arte Moderna, Rio de Janeiro
Museo popular de arte contemporaneo de Villafamés, Villafamés
National Museum of Singapore, Singapore

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.