fbpx

Nicolas de Staël

(1913-1955)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

“Mijn schilderij, ik weet wat het is onder zijn uiterlijk, zijn geweld, zijneen kwetsbaar ding als liefde.” Nicolas de Staël (1913, Sint-Petersburg -1955, Antibes).

Baron Nicolai Vladimirovich Stael Von Holstein komt uit een jongere tak van de familie Stael-Holstein. Zijn familie immigreerde naar Polen in 1919.

De Russische kunstenaar staat bekend om zijn composities en abstracte landschappen in dikke, vlakke gebieden met enige impasto. De carrière van de Russische schilder ,van 1940 tot 1955, via meer dan duizend werken, werd beïnvloed door onder andere het postimpressionisme, de Nabis en de wilde dieren.

De schilder volgde een opleiding aan de Schone Kunsten in Brussel, voordat hij naar Italië, Nederland, Spanje reisde en zich in Parijs vestigde. In de jaren 1930, organiseerde hij tentoonstellingen van zijn vroege werken en, in 1939, ging hij voor twee jaar naar het Vreemdelingenlegioen. Vanaf de jaren veertig begon hij abstracte composities te schilderen, geïnspireerd door zijn ontmoetingen met Robert Delaunay en Georges Braque. De abstractie-figuratie van tegenstellingen overschrijdend, verwierf hij een vroege internationale beroemdheid.

In 1949 verwerft het Nationaal Museum voor Moderne Kunst in Parijs één van zijn werken. Vanaf 1952 is zijn werk meer en meer figuratief. Hij exposeerde in Engeland, Parijs en ook in New York.

In 1954 verhuisde hij naar Antibes, maar liefdesverdriet zorgt ervoor dat hij zijn leven beëindigt in 1955, op de leeftijd van 41 jaar.

In 2003 wijdde het Centre Pompidou een retrospectief, zoals de Stichting Gianadda Martigny in 2010. Het Hermitage Museum in Sint-Petersburg organiseert een tentoonstelling in 2003-2004.

In 2014, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de geboorte van de kunstenaar, wordt Nicolas de Staël tentoongesteld in het André-Malraux Museum voor Moderne Kunst in Le Havre.

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.