Niki de Saint Phalle

(1930-2002)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

« Ik begon te schilderen bij gekke mensen … Ik ontdekte het donkere universum van waanzin en zijn genezing, ik leerde mijn gevoelens, angsten, geweld, hoop en vreugde kennen”

Niki de Saint Phalle staat bekend om haar vrouwelijke en wellustige sculpturen, de ‘meisjes’ die haar feminisme belichamen.

Met haar familie verhuisde ze naar de Verenigde Staten in 1933 nadat haar vader zijn rijkdom verloor tijdens de Grote Depressie. Van 17 tot 21 jaar oud was Saint Phalle een model, maar verlaat deze carrière om zich te wijden aan artistieke creatie.

In 1950 trouwde ze met Henry Matthews, een jeugdvriend. Twee jaar later verhuisde het echtpaar naar Parijs en reisde herhaaldelijk naar Europa. Tijdens het werken aan sculpturen van dieren en menselijke figuren met felle kleuren, bedenkt Saint Phalle het idee van de Tarot Garden, een park geïnspireerd door het werk van Antoni Gaudi, vooral het Park Güell dat zij zag in Barcelona. Dit project zal veel later eindigen in haar carrière in Toscane.

In 1953 werd bij haar een ernstige zenuwinzinking vastgesteld die haar naar een psychiatrische instelling leidde waar zij werd behandeld met elektroshocks. De autodidactische kunstenaar maakt van artistieke creaties een vorm van therapie. Ze herhaalt: « Kunst heeft mij van het asiel gered ».

In 1956 ontmoette ze Jean Tinguely in het Museum voor Moderne Kunst in Parijs. Ze scheidde van haar eerste echtgenoot en trouwde in 1971 met Tinguely. In 1961, na haar eerste openbare optreden waarbij ze met een geweer op verftanks schoot en het doek bedekte, vroeg Pierre Restany haar om bij de beweging van het Nieuwe Realisme aan te sluiten. Niki de Saint Phalle wordt het enige vrouwelijke lid van de groep.

OPENBARE COLLECTIES

OPENBARE COLLECTIES

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris
Musée des Arts Décoratifs, Paris
Moderne d’Art Contemporain, Nice
Gallery of Modern Art, Dublin
Jerusalem Israel Museum, Jerusalem
Setagaya Art Museum, Tokyo
Musée National d’Art Moderne, Seoul
Luxemburg Ville de Luxembourg
Stedelijk Museum, Amsterdam
Espace Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle, Fribourg
Fondation Pierre Gianadda, Martigny
Musée d’Art et d’Histoire de la Ville de Genève
Brooklyn Museum, Brooklyn, New York City
Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington, D.C.
Metropolitan Museum of Art, New York
Philadelphia Museum of Art, Pennsylvania
The Museum of Fine Arts, Houston
Whitney Museum of American Art, New York

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.