Pablo Picasso

(1881-1973)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

Biografie

« Zoeken betekent in de schilderkunst niets. Waar het om gaat, is het vinden.” Pablo Picasso

Pablo Picasso, geboren in 1881 in Málaga, schilder en tekenleraar, schilderde zijn eerste olieverfschilderij op achtjarige leeftijd. Aangemoedigd door zijn vader studeerde hij aan de Guarda in A Coruña en aan de Academie voor Schone Kunsten in Barcelona. Op de tentoonstelling voor Schone Kunsten en Industrie van Barcelona wordt zijn schilderij “De Eerste Communie” gepresenteerd. Het was in 1900 dat Picasso voor de eerste keer naar Parijs ging met zijn vriend Casagemas. Hij ontdekte de werken van Toulouse-Lautrec, Cézanne, Degas en Gauguin. Men begint wat van zijn schilderijen te kopen in Frankrijk en Spanje.

Zijn schilderij “Last Moments” (dat later door La Vie wordt herontdekt) wordt voorgesteld op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Het jaar daarop besloot de kunstenaar de naam van zijn vader (Ruiz Blanco) te laten varen ten gunste van die van zijn moeder, Picasso. Casagemas pleegt zelfmoord in 1901. Zeer geraakt door deze gebeurtenis, maakt Picasso verschillende portretten van zijn voormalige vriend die de periode Bleue (1901-1903) inwijdt.

Na een terugkeer naar Barcelona in 1902 verhuisde Picasso permanent naar Parijs in 1904. Hij was geïnteresseerd in de wereld van circus, geschilderde harlekijnen, jongleurs en acrobaten in een roze tint die de Rose-periode (1905-1906) inluidde. Op de leeftijd van 25 breekt Picasso en reproduceert objecten in eenvoudige geometrische vormen. Cézanne, Afrikaanse primitieve kunst en Iberische beeldhouwkunst zouden de inspiratiebron zijn voor de schilder op het moment van deze omslag naar het kubisme.

“Les Demoiselles d’Avignon” (1907) wordt beschouwd als het begin van het kubisme, een beweging die hij ontwikkelt met Braque. De twee mannen zullen nauw samenwerken. Op verzoek van Cocteau creëert Picasso de sets en kostuums voor de Ballets Russes de Diaghilev. Hij ontmoet de ballerina Olga Koklova, met wie hij zal trouwen en die hem een zoon zal geven. De kunstenaar keert een korte tijd terug naar figuratieve en realistische kunst en maakt een aantal familieportretten. Vanaf de jaren twintig neigen de schilderijen van de schilder naar surrealisme. Hij schildert grote zwemmers met ontwrichte lichamen.

In 1927 verscheen een nieuwe vrouw in Picasso’s schilderijen. Het is zijn minnares, Thérèse Walter. Hij zal veel portretten en sculpturen van haar maken.

Picasso heeft onder invloed van de Spaanse burgeroorlog zijn werk gemaakt, dat waarschijnlijk de meest openlijke politieke Guernica (1937) is, een muurschildering die de gruwelen van de oorlog in contrasterend grijs weergeeft.

Musea zijn gewijd aan het werk van de kunstenaar in Parijs, Barcelona en Málaga. Hij stierf op 8 april 1973 in Mougins.

Photo Herbert List / Magnum

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.