Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.
“Jenkins heeft grotendeels bijgedragen aan de definitie van deze notie van ruimte, die vandaag een enorme sector van de hedendaagse schilderkunst beheerst.” Pierre Restany
Opgeleid aan de befaamde Art Students League, waar hij studeerde voor vier jaar en gedurende die jaren ontmoette hij Jackson Pollock en Lee Krasner, Mark Rothko en Barnett Newman. Paul Jenkins is een belangrijk artistiek figuur geassocieerd met de beweging van het Abstracte Expressionisme.
Vanaf 1956 was hij een van de belangrijkste kunstenaars die werd tentoongesteld in de beroemde Martha Jackson Gallery in New York.
“Jenkins heeft een koppige gehechtheid aan de fundamentele dynamiek, een houding die kan worden omschreven als een statische weigering in al zijn vormen.” Pierre Restany
Door de techniek van het gecontroleerde paint-gieten die hem uitnodigde om de kleur direct op het doek te gieten, is Paul Jenkins volledig in de ban van de action painting of Postwar, tussen spontaniteit en beheersing van de artistieke geste.
Gevoed suppletie Artistic New York en Parijs, waar hij een ontmoeting had Georges Mathieu en Pierre Soulages, Sam Francis, die ook zag hem als een eenmalige Parijs, laat hij zich inspireren door de meesters van kleur: Henri Matisse, Paul Gauguin, Vassily Kandinsky en Mark Rothko.
“Het chromatische register van Jenkins negeert elke visuele censuur: het palet gaat ver voorbij conventionele limieten in het hoge segment.” Pierre Restany
Van zijn olie op canvas tot aardewerk emaille in de jaren’50 – een herinnering aan zijn vroege jaren toen hij met een keramist in Kansas City werkte – evolueert zijn werk van nature naar de bevestiging van kleur, vooral sinds 1962 door het nieuwe gebruik van acryl: dat resulteert vloeibare vormen die opvallen op een witte achtergrond, zijn verschijnselen … inspireerden de theorieën van de kleur van Goethe.
“Jenkins is één van de grootste religieuze -of beter- spirituele schilders van onze eeuw”. Paul Veyne
Net als Sam Francis, Mark Tobey en andere New York School-kunstenaars, werd Paul Jenkins vooral beïnvloed door de theorieën van Jung in de jaren ‘50, evenals door oosterse religies en filosofieën, en gaf hij zijn hele werk een mystiek en spiritueel karakter.
Hij reisde vaak naar Azië, met name Japan, waar hij werkte met Jiro Yoshihara en de Gutai.
Amsterdam, Stedelijk Museum
Boston, Museum of Fine Arts
Buffalo, Albright-Knox Art Gallery
London, Tate Gallery
Los Angeles, Los Angeles County Museum of Art
Montreal, Musée des Beaux-Arts de Montréal
New York, Museum of Modern Art (MoMa)
New York, Solomon R. Guggenheim Museum
New York, Whitney Museum of American Art
Osaka, National Museum of Art
Paris, Musée national d’Art Moderne Centre Georges-Pompidou
San Francisco, San Francisco Museum of Art
Stuttgart, Staatsgalerie
Tel Aviv, Tel Aviv Museum of Art
Tokyo, The National Museum of Western Art
Vienna, Albertina Museum
Washington,D.C., Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Smithsonian Institution
Washington, D.C., Smithsonian American Art Museum
Washington, D.C., National Gallery of Art
Nature in Abstraction, traveling exhibition: Whitney Museum of American Art, New York / The Phillips Gallery, Washington, D.C. / Fort Worth Art Center, Fort Worth / Los Angeles County Museum, Los Angeles / San Francisco Museum of Art, San Francisco / Walker Art Center, Minneapolis / City Art Museum, St. Louis, 1958
Abstract Expressionists and Imagists, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 1961
Paul Jenkins, retrospective, The Museum of Fine Arts, Houston, 1971
Paul Jenkins, retrospective, San Francisco Museum of Art, San Francisco, 1972
Abstract Expressionism, Albright-Knox Gallery, Buffalo, 1972
Paul Jenkins, Œuvres 1953-1986, Musée Picasso, Antibes, 1987
Paul Jenkins, œuvres majeures, Palais des Beaux-Arts, Lille, 2005
Paul Jenkins, Galerie Diane de Polignac, 2014 (Paul Jenkins exhibition catalogue published)
SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER