SANYU 常玉

(1901-1966)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

To see the catalogue raisonné by Rita Wong > click here

Sanyu 常 玉 is geboren in de Chinese provincie Sichuan in 1901 en heeft een rijke achtergrond met enkele van de grootste zijdefabrieken in de regio. Zijn interesse in kunst is zichtbaar vanaf jonge leeftijd en wordt sterk aangemoedigd door zijn familie. Zo zal hij profiteren van de rijkdom van het gezin, maar ook van de steun van zijn vader, op dat moment dierenschilder, die de basis van zijn kunst zal overbrengen.

Zoals impliciet bij Matisse, om zich een object toe te eigenen, moet de kunstenaar eerst tekenen om de geest te cultiveren en pas na enkele jaren van voorbereiding, de kleur te raken. Het gaat om dit perspectief dat Sanyu toegewijd is. Dankzij de goedkeuring van zijn gevolg en de financiële steun van zijn broer, die zijn interesse en zijn artistieke talent erkent, zal Sanyu al vroeg van thuisonderwijs profiteren. Dit onderwijs zal worden gedaan door middel van kalligrafielessen met Zhao Xi en tekenlessen met zijn vader.

Vervolgens ging hij naar de universiteit van Shanghai en voltooide vervolgens zijn opleiding in Japan in 1919. Zijn jarenlange opleiding werd voortgezet op internationale schaal, eerst in Japan, daarna Berlijn en het volgende jaar in Parijs. Deze schilder probeert vooral zijn technieken te perfectioneren en verrijken. Wanneer hij besluit naar Parijs te verhuizen, wil hij zijn eigen onderzoek stimuleren.

Parijs is voor hem een verrijkende en stimulerende plek waar hij onder andere het naakt model ontdekt aan de School van de Grande Chaumière; ontdekkingen die hem de erkenning van zijn talent zullen opleveren.

Buiten het pluridisciplinarisme slaagt deze Chinese schilder erin zich vrij van de ketenen van de traditionalistische Aziatische kunst te maken, brengt hij deze kunst op de drempel van de moderniteit en vrij van alle wereldse zorgen.

Liever heeft hij minder traditionele leeromgevingen, zal hij zich vastbijten in portretten van mensen om hem heen, zal hij een set van aquarellen uitvoeren en schildert hij stillevens in olie in 1931.

Maar zijn grote zorg is de naaktstudie , een kunst waarin hij vooral uit 1929 zal uitblinken. De periodes van de jaren ‘30 en ‘40 zijn het meest vruchtbaar voor de kunstenaar.

Onder de indruk van een zekere verwondering produceert de schilder werken met vreedzame en harmonieuze tonen, figuratieve weergaven getint in de loop van de jaren, met een zeker modernisme.

Hij zal naakten op een egale kleur schilderen zonder al te veel diepte, maar met een zachte en melkachtige achtergrond waarop hij, met grote finesse, zijn penseel laat glijden.

Zijn kunst evolueert geleidelijk naar zijn hoogtepunt, door de invloed van het Parijse milieu maar vooral door de kracht van de lijnen van zijn penseel.

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.