fbpx

Serge Poliakoff

(1900-1969)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

« We moeten niet vergeten dat elke vorm twee kleuren heeft: de ene aan de binnenkant, de andere aan de buitenkant. Bijvoorbeeld het ei, dat aan de buitenkant wit is, is aan de binnenkant geel. En hetzelfde geldt voor alles. »

Sergei Poliakoff werd geboren in Moskou en verliet Rusland in 1919 om zich in 1923 in Parijs te vestigen. Poliakoff werd erkend door zijn opvallend palet en een gedurfde vormverkenning. Hij is een prominent figuur in de naoorlogse, Europese, abstracte beweging.

Poliakoff, die een collectie van Yves Saint Laurent inspireerde, begon in 1929 met schilderen in Parijs, terwijl hij de kost verdiende als muzikant. Daarna studeerde hij aan de Slade School of Art nadat hij in 1935 naar Londen verhuisde. Daar ontdekte de kunstenaar abstracte schilderkunst, evenals het belang van de superpositie van kleuren.

Onder invloed van Wassily Kandinsky, die hij ontmoette na zijn terugkeer in Parijs, leerden Sonia en Robert Delaunay hem het emotionele potentieel van kleur te waarderen en in hem een interesse in gelijktijdige contrasten te wekken.

In het begin van de jaren ’50 stopt Poliakoff met het gebruik van contouren om vormen op het doek naast elkaar te plaatsen. Er blijft alleen de kleur om ze te onderscheiden. In het bijzonder is hij angstig om het doek een levendig gevoel van zijn eigen leven te geven, daarom heeft Poliakoff industriële verven verlaten om een nauwgezet proces van het slijpen van zijn eigen pigmenten na te streven.

In de jaren ‘60 zijn zijn werken dichter bij de monochromie, waarbij alleen de intensiteit van de kleur varieert.

OPENBARE COLLECTIES

OPENBARE COLLECTIES

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris
Musée national d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris
Tate, Londres
Musée Stedelijk, Amsterdam
Musée Solomon R. Guggenheim, New York
Museum of Modern Art, New York
Kunstmuseum Basel
The Art Institute, Chicago
Fondation Thyssen-Bornemisza, Madrid
Museu de Arte Moderna, Rio de Janeiro

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.