T’ang Haywen

(1927-1991)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

T’ang Haywen (曾 海 文), geboren in 1927 in Amoy (nu Xiamen) in de provincie Fujian (China), stierf in 1991. Hij is een Franse schilder van Chinese afkomst die in Parijs woonde en werkte.

Zijn grootvader leert hem kalligrafie. In 1937, ten tijde van de Japanse invasie, verlaat de familie van de jongeman China en vestigt zich in Cholon, het Chinese district Saigon in Vietnam. De kunstenaar vertrekt naar Frankrijk en vestigt zich in 1948 in Parijs.

T’ang Haywen schildert eerst figuratieve werken, portretten en enkele landschappen met behulp van de technieken van olie of acryl. Het gaat geleidelijk over naar inkt in het midden van de jaren 1960 en produceert veel werken in tweeluiken en drieluiken. Het werk van T’ang Haywen wordt bewonderd om zijn samensmelting van Chinese, esthetische en spirituele principes met een vorm van Westers, abstract expressionisme.

Toch verwerpt T’ang, net als veel andere Chinese schilders, de term abstractie om zijn schilderij te kwalificeren en verklaart in 1972:

“Onze diepe gevoeligheid, gekoppeld aan het onbewuste, kan zich ontwikkelen en groeien, alleen gevoed door het tastbare, dat wil zeggen, wat betreft schilderen, door het terugroepen in onze bewuste herinnering aan diepe zintuiglijke ervaringen en duurzaam geleefd door ons in de echte wereld.”

Sinds zijn vroegtijdige dood in 1991 brachten twee retrospectieve tentoonstellingen, in 1997 en 2002, en één in 2002 gepubliceerd boek het begin van de herkenning naar zijn werk. Hoewel hij nooit geïnteresseerd was in materieel succes en ervoor koos om weg te blijven van de bewegingen en het medium van de kunst, is T’ang toch de uitvinder van een nieuwe taal en een nieuwe picturale ruimte.

Volgens Jean-Paul Desroches, voormalig chef curator van het Guimet museum, is T’ang’s creatieve proces “komt voort uit het diepst van zijn wezen en is neergelegd in poëtische transposities die overeenkomen met die van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw.”

© T’ang Hayden, picture by Yonfan Manshih, 1991

GROTE TENTOONSTELLINGEN

GROTE TENTOONSTELLINGEN

2013 : T’ang Haywen, a modern Chinese painter at the Art Basel Hong Kong Fair
2005 : Encre/ Chine: Peintures à l’encre par Jean Degottex, Gao Xingjian and T’ang Haywen, University, Museum and Art Gallery, Université de Hong Kong, Chine
2002 : Les chemins de l’encre, rétrospective, Musée Guimet, Paris, France
2002 : Les chemins de l’encre, Fondation Shiseido, Tokyo, Japon
1997 : Rétrospective, Musée des Beaux-Arts de Taipei, Taiwan
1996-1997 : Rétrospective itinérante, Musée océanographique de Monaco, Singapore Art Museum, Musée d’Art d’Extrême-Orient de Cologne, 1996-1997
1965 : International Art Center, Detroit, USA
1959 : Musée de Montréal, Montréal, Canada

OPENBARE COLLECTIES

OPENBARE COLLECTIES

Musée Guimet, Paris
Musée Cernuschi, Paris
Musée d’Art Moderne, Paris
Musée d’Art Moderne et d’Art contemporain, Nice
Menil Collection, Houston
Art Institute, Chicago
Musée M+, Hong Kong

TENTOONSTELLINGEN

TENTOONSTELLINGEN

Ink/ China: Ink paintings by Jean Degottex, Gao Xingjian and T’ang Haywen, University, Museum and Art Gallery, Hong Kong University, China, 2005
Paths of ink, retrospective, Musée Guimet, Paris, France, 2002
Paths of ink, Shiseido Foundation, Tokyo, Japon, 2002
Rétrospective, Taipei Fine Arts Museum, Taiwan, 1997
Rétrospective itinérante, Musée océanographique de Monaco, Singapore Art Museum, Musée d’Art d’Extrême-Orient de Cologne, 1996-1997
International Art Center, Detroit, USA, 1965
Musée de Montréal, Montréal, Canada, 1959

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.