Chu Teh-Chun

(1920-2014)

Voor meer inlichtingen over de beschikbare werken van deze kunstenaar kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +32 2 347 18 49.

BIOGRAFIE

“Ik ben naar Parijs gekomen in de lente van 1955 om het antwoord te zoeken op een diepe zoektocht. Ik moest mijn eigen weg ontdekken, dankzij de kennis en de beoefening van de Oosterse schilderkunst” Chu Teh-Hun.

Frans-Chinese schilder, Chu Teh-Chun (1920-2014) vormt samen met Zao Wou-Ki en Wu Guanzhong het trio “De Drie Musketiers”. Door hen worden de traditionele technieken van de Aziatische schilderkunst geïntegreerd in het gestural schilderen, vrije, westerse en lyrische abstractie. Opgeleid aan de Hangzhou School of Fine Arts, Chu Teh-Chun is een student van de beroemde schilder Lin Fengmian. Na het schilderen van de Westerse schilderkunst aan de universiteit van Taipei verhuisde Chu Teh-Chun naar Parijs in 1955, waar hij de Académie de la Grande Chaumière bezocht. In Parijs markeert een schilder hem vooral namelijk Nicolas de Staël die Chu Teh-Chun opdringt om figuratieve schilderkunst op te geven. Zijn internationale faam is zeker en in 1997 wordt hij toegelaten tot de Academie voor Schone Kunsten in de schilderafdeling: hij is de eerste Chinese schilder die zo’n instelling betreedt.

GROTE TENTOONSTELLINGEN

GROTE TENTOONSTELLINGEN

Carnegie Museum of Art, Pittsburgh, 1964
Sao Paulo Biennale, 1969
De neige, d’or et d’azur, Musée national des Arts asiatiques-Guimet, Paris, 2009
Retrospective, Musée national de Chine, Pékin, 2010
Chu Teh-Chun les chemins de l’abstraction, Pinacothèque de Paris, Paris, 2010

OPENBARE COLLECTIES

OPENBARE COLLECTIES

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Paris
Musée Cernuschi, Paris
Musée de Cuauhtemoc, Chihuahua, Mexico
Taipei Fine Art Museum, Taipei, Taiwan
Taiwan Museum of Art, Taichung, Taiwan
Guangdong Museum of Art, Canton, China

SOUSCRIVEZ À NOTRE NEWSLETTER

*Les champs obligatoires sont indiqués par un astérisque.
Vos données personnelles ne seront pas communiquées à des tiers, ni diffusées, ni transférées.